Ay-aktiivin työnhaku

Olin töissä yhdessä yrityksessä  kaksikymmentä vuotta missä tehtiin arvokkaita luksusveneitä.

2008 alkoi lama osumaan kunnolla myös venealaan, pankit laittoivat rahahanat kiinni ja asiakkaat eivät saaneet rahoitusta ja myös ensimmäinen asia mistä luovutaan on juuri tällaiset viihdekäyttöön tarkoitetut tuotteet.

Yt neuvotteluthan siitä alkoi ja lomautukset alkoivat yrityksessä marraskuussa 2008.

Kymmenen vuotta nämä lomautukset jatkuivat siten että välillä osa henkilökunnasta oli lomautuksilla ja osa töissä. Tuotannon henkilöä meillä oli lomautusten alkaessa melkein sadan paikkeillaja kymmenen vuoden aikana henkilöstöä väheni siten että yrityksen loputtua meitä oli enään tuotanossa kaksikymmentä viisi henkilöä.

Tämän kymmenen vuoden aikana minusta tuli aluksi osaston luottamusmies, tämän jälkeen varaluottamusmies ja vähän ajan kuluttua pääluottamusmies tässä yrityksessä ja nyt olen ammattiosaston puheenjohtaja.

2018 toukokuussa yritys hakeutui konkurssiin rahavaikeuksien takia ja yrityksellä jäi jo osa palkoistakin maksamatta. Siispä noin 20 vuoden työhistorin jälkeen jouduin itsekkin työttömäksi

 

Saman vuoden syksyllä tuli Te-toimistosta minulle työnhakuosoitus uhkailun kera että jos et ole tähän työnantajaan ottanut yhteyttä tiettyyn aikaan mennessä katkaisemme työttömyysetuutesi.

Tämä kyseinen työ olisi ollut lasikuitualan työtä, siis samaa työtä mitä olin kaksikymmentä vuotta tehnyt veneveistämöllä.

Otin puhelimen kouraani ja soitin välittömästi tälle työnantajalle kysyäkseni lisää.

Tämä puhelu meni näin.

 

”Johtaja vastaa, Haloo

Matti Rajala hyvää päivää sain Te-toimistolta tiedon että teillä on lasikuitualan työpaikka vapaana.

Kyllä meillä on

Joo itse olen ollut veneveistämöllä kaksikymmentä vuotta tehnyt lasikuituhommia.

Ok. Saanko kysyä että minkä ikäinen olet.

(hetken hiljaisuus) Tämäpä tuli suoraan ainakin. Olen 47 vuotias

OK ei siinä mitään olet ihan hyvän ikäinen, me kun emme palkkaa kaksikymppisiä tai kuusikymppisiä.

(taas hetken hiljaisuus) Olisiko mahdollista tulla paikanpäälle tutustumaan, kun mieluummin keskustelen aina kasvotusten.

Sovitaan vain päivä ja kellonaika.

Sopiiko vaikka Torstaina kello 12.

Sopiihan tuo minulla on ennen sitä yksi toinen tapaaminen.

Muuten kun rehellinen mies kun olen niin haluan tässä nyt ilmoittaa että olen myös ammattiosaston puheenjohtaja.

Aiheutuuko tästä sinulla poissaoloja ja onko siitä haittaa yritykselle.

No ei todellakaan aiheutu mitään haittaa.

Ok no nähdään torstaina.”

Itse jäin odottelemaan päivää että pääsisin tutustumaan mahdolliseen seuraavaan työpaikkaani, varsinkin kun lasikuitualan ammattilaiset ovat todella vähissä tällä alueella. Katsoin jo valmiiksi kuinka pitkä työmatka on.

Seuraavana päivänä tuli tämän yrityksen toimitusjohtajalta tekstiviesti, että valitettavasti joudumme peruuttamaan työhaastattelun, koska valinta ei osunut sinuun. Vaikka hakuaika te-toimiston sivulla oli auki seuraavan viikon maanantaihin asti.

 

Toteamus. Minua ei huolittu edes haastatteluun koska olen ammattiosaston puheenjohtaja ja ammattiyhdistys aktiivi.

 

Nyt pitäisi yritysten ymmärtää että jos työntekijä tuntee erillaisia lakia ja sopimuksia mitkä koskee työelämää, niin se ei todellakaan ole yritykselle haitta vaan vahvuus.

Mitä enemmän ihmiset, yrittäjiä myöten näitä asioita tuntee niin sitä helpompi myös yrittäjän on toimia, kun vältetään kaikennäköiset erillaiset väärinkäsitykset.

Työttömyyteni jatkuu ja jossain vaiheessa osuu aktiivimalli kohdalleni, vaikka kuinka aktiivinen olisin työhaussa. Myös jos tämä eriarvoistava irtisanomisten helpottaminen tulee voimaan ja kuva monella yrittäjällä on tällainen ay aktiiveista, niin kuinka monelle käy myös juuri näin tai ay-aktiivisuuden,  iän, vamman tai jonkun muun takia, vaan koska tällainen työntekijä ei ole enään yrittäjän mieleen.

 

Toistan jälleen itseäni sanoakseni, että me ammattiyhdistysliikkeen sisällä olevat aktiivit emme ole yrittäjien ja yritysten vihollisia vaan parhaita mahdollisia yhteistyökumppaneita ja aina ensisijaisesti yrityksen työntekijöitä.

MattiRajala11
Vasemmistoliitto Pöytyä

Olen Turun puuseppäin ammattiosaston puheenjohtaja, Varsinais-Suomen Teollisuuden vaikuttajien puheenjohtaja ja kuntavaltuutettu Pöytyältä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu