MattiTRajala Keskustelua ja mietteitä tämän hetken politiikasta ja työelämästä.

Köyhyys ei ole ilo

  • Köyhyys ei ole ilo

Köyhyys ei ole ilo

(Auranmaan viikkolehti, 11.1.2019)

Miten on mahdollista että Suomen kaltaisessa hyvinvointivaltiossa on köyhyys kasvamassa.Köyhä ei tarkoita enään sellaista henkilöä, kenellä ei ole työtä, ei omaisuutta, ei omaa asuntoa tai asuntoa ollenkaan.Nykypäivänä voi olla köyhä vaikka asuisi omistus asunnossa tai käydä päivätöissä.Mistä  tämä köyhyyden lisääntyminen sitten johtuu? Itse kun katson mitä päätöksiä tehdään, kun puhutaan työllisyyden nostosta, pätkätöiden ja myös ilmaistöiden lisäämisellä!Puhutaan että Suomen talous pitää nostaa jaloilleen, ihmisten taloutta heikentämällä.Puhutaan työttömien ihmisten aktivoimisella, ihmisiltä leikkaamalla toimentulostaan.Hienoja puheita ja ainoastaan tällä kaikella on se sama tarkoitus, ajetaan ihmisiä enemmän köyhyyteen.Puhutaan Suomen kilpailukyvystä ja leikataan työntekijöiltä rahaa minkä he ovat omalla työllään ansainneet.

Miksi siis tätä kaikkea tehdään?Kyse ei ole Suomen talouden nostosta, ei Suomen kilpailukyvyn nostosta. Kyse on politiikan teosta väärin asein. Itse uskon että jos nostetaan ihmisten ostovoimaa, tehdään kunnollisia sopimuksia palkkojen nostoon,  laitetaan verorahat kiertoon ja oikeasti kannustetaan ihmisiä elämässään.Kun ihmistä lyödään tarpeeksi kauan, niin jossain vaiheessa se sitkeinkin ihminen nöyrtyy, passivoituu ja alistuu kohtaloonsa. Lopputulos on ainoastaan se että ”miksi yritän, kun kuitenkaan ei mikään muutu”.

Köyhyys ei ole ilo, vaikka kun kuuntelee näitä syrjäytyneitä politiikkoja niin tuntuu siltä että he nauravat köyhille, vähävaraisille, työttömille, eläkeläisille ja työntekijöille suoraan päin naamaa!Joku politiikko puhuu ihmisroskista, joku puhuu että kaikilla on rajoitteita ja monet puhuu hienoja lauseita tarkoittamalla niillä yhtään mitään.

Eräs minulle tärkeä ihminen sanoi minulle ” En minä halua miljoonia pankkiin, haluan ainoastaan edes joskus olla miettimättä millä pärjään seuraavan kuukauden kun ei rahat riitä” tämä sama ihminen käy osa-aika ja matala  palkkaisessa töissä, niinkuin hänen miehensäkkin.Miten on mahdollista ettei edes  työtä tekemällä ihminen ei tule toimeen? Tällainenko aktivoittaa ihmistä?Olisiko jo aika muuttaa yhteiskuntaa sellaiseksi, missä pidetään huolta kaikista, yritetään parantaa kaikkien oloja. Tehdään tästä yhteiskunnasta oikeasti hyvinvointiyhteiskunta, eikä sellainen vain joillekkin.

Kirjoittaja Matti Rajala 

Turun puuseppäin ammattiosaston puheenjohtaja, Pöytyän vasemmistoliiton kuntavaltuutettu ja eduskuntavaaliehdokas!

http://www.mattitrajala.fi/Kirjoitukset/Koeyhyys-ei-ole-ilo/

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Matti Simonaho

Mitä enemmän varallisesti köyhiä on maassa, sitä suurempi vaara on, että kaikista varallisesti rikkaimmista tulee varallisesti köyhiä. Ellei edellistä ymmärrä, voi olla varallisesti rikas, mutta opillisesti/mielellisesti köyhä.

Mitä ei ole opetettu niin sitä ei kykene noudattamaan. JOS Pariisin rauhansopimusta 1947, Rauha Suomen kanssa, Osa II,Luku II, 6, 7, 8, artikla ja sitä tukevaa Suomen Kansan Perustuslakia olisi opetettu ja niiden mukaan oltu ja eletty tasan tarkasti - kehittäen elinympäristöä ja yhteiskuntaa, 60% - 80% niistä ongelmista joita eri keskusteluissa ja blogiessa on mainittu ja joita esiintyy elinympäristössämme ja yhteiskunnassamme, niitä ei olisi olemassa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Vasemmiston ratkaisu köyhyyden poistamiselle ja oikeastaan kaikkeen muuhunkin kansantalouden ongelmakenttään on aina tuo "palkkoja korotettava" -resepti.

Jos asia olisi niin yksinkertainen, niin kyllä tähän mennessä olisi jo hallitus kuin hallitus hyvää hyvyyttään köyhyyden maasta poistanut.

Silloin kun työttömyys on kasvanut pilviin ja yritykset tekevät konkursseja, ei tuollainen palkkojen korotuslääke ole kuin kapuloita rattaisiin entisestään. Ajattelepa vaikka vientiteollisuusyrittäjää, joka myy kaiken tuotantonsa ulkomaille. Hänen menekkinsä kotimaassa ei kasva pätkääkään siitä, että palkkoja korotetaan, mutta kustannuksia se lisää ja voi katkaista kamelin selkärangan toiminnan muodustuessa tappiolliseksi.

Lisäksi on muistettava, että palkansaajat muodostavat vain osan Suomen tulonsaajista. Jos yhtä osaa paapotaan, niin siinä tapauksessa työttömyyskorvauksilla elävät, sosiaalituella elävät, eläkeläiset, opiskelijat, sairaat j.n.e. saisivat märän rätin naamaansa. Samoin kuin maatalouden harjoittajat ja yrittäjät, jotka ne palkat joutuvat maksamaan, oli firmalla siihen rahaa tai ei.

Monimutkaiset asiat kansantalouden dynamiikassa edellyttävät hienosäätöä siellä sun täällä, ymmärrystä siitä mikä milloinkin on kokonaisuuden kannalta parasta ja mitä kulloinkin on syytä priorisoida. Jos vasemmistoliitolla ei muuta ajatusta ole kuin, että "palkat ylös", niin toivon, ettei teitä moni äänestä.

Toimituksen poiminnat